divendres, 16 d’abril del 2021

Grup de treball d'impuls a la lectura i l'escriptura

Emocionem-nos amb l'escriptura

Des de fa temps, el Departament de Llengua Catalana i Literatura forma part del Grup de treball d’impuls a la lectura i l’escriptura, que forma part del Pla d’Entorn de la ciutat. En aquest grup de treball, col·laborem amb altres centres de la ciutat, tant de primària com de secundària, i comptem amb el suport de la Biblioteca Pública de Tarragona.
Aquest any ens hem centrat en el treball de les emocions i hem realitzat diferents tasques amb alguns grups de 3r i 2n d’ESO.
Per una banda, primer vam anotar a la pissarra les coses que ens havien alegrat, ens havien dolgut o ens havien fet ràbia del 2020. Un cop fet això, proposàvem al grup un exercici d’escriptura automàtica a partir de la selecció d’una de les idees que havien anotat. L’única condició
que tenien és que no podien parar d’escriure ni aixecar els ulls del full durant deu minuts. Al principi, les cares eren de sorpresa i dubte, però mica en mica, els bolígrafs van anar lliscant per sobre dels fulls i van sortir alguns textos molt interessants.
Després, en llegíem alguns en veu alta i comentàvem els textos: què els passava, si tenien sentit i coherència, si ens havien emocionat, si hi havia relació entre el principi i el final… La segona tasca era tornar a escriure el text, però aquest cop de manera planificada, pensant i parant atenció a tot allò que s’hi volia reflectir.
Ha estat una experiència molt interessant que ens ha fet reflexionar sobre el 2020, el procés d’escriptura planificat i no planificat, les emocions i sobre tot allò que ens passa pel cap quan se’ns dona una idea i cap més instrucció. Esperem que l’alumnat hagi gaudit de l’experiència i mantingui les ganes d’escriure!!