dimarts, 13 d’octubre de 2020

III Congrés Internacional de Geografies Literàries (Vic)

El Departament de Llengua Catalana i Literatura participa activament en el congrés

El tercer congrés internacional de geografies literàries ha tingut lloc els dies 8 i 9 d’octubre a la Universitat de Vic. Al darrere hi ha deu anys ininterromputs dels grups de recerca LICO, Geografies literàries 2.0 de València, la Càtedra Verdaguer de Vic, la Societat catalana de Llengua i literatura, entre d’altres i aglutina docents universitaris de la Facultat de Magisteri de València, de la Facultat de Filologia i Comunicació de València, professors de la xarxa Vives d’Alacant, de Vic, de Barcelona, de Girona i docents de primària i secundària d’arreu del territori de parla catalana.

De les 50 comunicacions, cal destacar la interacció de la literatura sobre el territori des d’un punt de vista pedagògic, social i de cohesió intercultural i des d’un punt de vista econòmic i cultural. Aquests punts de vista s’han teoritzat i s’han posat a la pràctica mitjançant diferents experiències que s’han dut a terme amb èxit arreu.
Una de les experiències és la de la biblioteca de centre Montserrat Abelló i Solé, inaugurada el curs passat amb la presència de familiars de la poetessa i de les autoritats. La professora Anna Gispert (URV) va presentar la comunicació que porta per títol: La biblioteca Montserrat Abelló d l’INS Martí i Franquès de Tarragona: «Endinsa’t al cor de les paraules.»
El curs passat el centre va fer un acte de singularització de l’espai i, alhora, va fer un acte d’homenatge a l’obra i a la persona de M. Abelló i Solé, una persona compromesa amb el seu país. Recordem que al 2011 al pregó de les festes patronals va fer una defensa aferrissada de la llengua catalana.

Des del Departament de Llengua Catalana i Literatura sempre ha estat present Montserrat Abelló tant en treballs de recerca, estudis diversos al voltant de la seva poesia que s’han publicat a la biblioteca Tinet, entre d’altres activitats poètiques per despertar les sensibilitats dels alumnes el de la poesia.
El 2019 el Departament de Llengua Catalana i Literatura va proposar al claustre el nom de Montserrat Abelló per a la biblioteca de l’institut. Es vol que aquesta iniciativa tingui un lligam amb les biblioteques de la ciutat i amb la ciutat mateixa. El curs passat es va fer un treball interdepartamental que va tenir el seu fruit en nombrosos actes: disseny de cartells de la poeta, il·lustracions dels poemes per part dels alumnes, videoart, postals amb versos, taller de creació literària, posada en escena de versos, kahoot, CREACTIVES... La paraula i el territori són una mostra de la continuïtat del coneixement de la literatura en el temps.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada